15 maart 2011

Wat wel deugt in Nederland


In deze blog wordt vaak de nadruk gelegd op wat er zoal mis is in Nederland. En daarbij passeren onderwerpen de revu als het failliete HBO-onderwijs, stadswachten die liever hondenbezitters bekeuren dan achter hangjongeren aangaan, Nederlanders die niet meer kunnen rekenen en schrijven.
Maar er zijn ook veel zaken die in dit kikkerlandje heel goed zijn geregeld. Daar wordt niet de aandacht op gevestigd, omdat we het zo gewoon zijn gaan vinden. Maar ze zijn er wel.

Neem bijvoorbeeld het betalingsverkeer. Hoe gemakkelijk vinden we het niet te kunnen pinnen. We worden wel regelmatig opgeschrikt door horror stories over skimmen, maar dat valt reuze mee en we zijn heel snel langs de kassa van de supermarkt. En wat kun je gemakkelijk betalen via Internet, bijvoorbeeld met iDeal. Een boek gekocht bij bol.com, betaald met iDeal en morgenochtend op de deurmat. Wil je het nog gemakkelijker? Geen gedoe met creditcards met lange nummers en codes die gemakkelijk kunnen worden onderschept. 

Wil je boodschappen doen bij AH? Wat kun je dan gemakkelijk je boodschappenlijstje samenstellen met de AH-app 'appie' die afhankelijk van het lijstje en het gekozen filiaal ook de snelste route door de supermarkt voor je berekent. Met de iPhone in de hand ren je langs de schappen, niks geen gezoek.
   

Ook weer op de iPhone, de reisplanner van NS. Of nu ProRail, NS of NS Infrabeheer verantwoordelijk zijn voor de veelvoorkomende problemen op het spoornet, de reisplanner werkt in elk geval als een tierelier.
 Toen de Fyra een keer vanwege een storing weigerde te vertrekken van een perron in Amsterdam en de reizigers werd meegedeeld dat van twee andere perrons ook treinen naar Rotterdam vertrokken, leerde een snelle blik op de reisplanner dat het sneller was rustig op hetzelfde perron op de volgende Fyra te wachten dan halsoverkop, trap af, trap op naar een ander perron te hollen. 

Ja, inderdaad, veel deugt  niet in Nederland, maar er zijn ook heel veel dingen die we hier goed hebben geregeld. Dat mag ook wel eens worden gezegd.

Geen opmerkingen: