29 december 2010

Twitter, LinkedIn en Ouden van Dagen


Hoeveel schouders worden dezer dagen niet opgehaald wanneer de sociale media, zoals Facebook, LinkedIn en Twitter ter sprake komen? Het zijn vooral de 'oudere' schouders die daarmee hun twijfel over dit soort nieuwlichterij willen uitdrukken. Maar is dat nu wel zo verstandig?

Twintig jaar geleden waren het de schouders van hun ouders die vonden dat het allemaal overdreven gedoe was met een mobieltje. Je kon toch ook gewoon wachten tot je thuis was en dan met de vaste telefoon opbellen? Is dat niet snel genoeg? Dat hoeft toch niet per se op straat of in de trein?
Tien jaar later gingen opnieuw schouders omhoog, nu weer vanwege internet en e-mail. Flauwekul allemaal en bovendien lang niet zo aardig als een brief. Een kaartje is toch veel leuker dan een dor mailtje? Voor het boeken van een reis ga je toch gewoon naar een reisbureau en je belastingaangifte doe je toch gewoon op formulieren van papier?

Nu, jaren later heeft menige oudere er spijt van dat hij niet eerder met deze ontwikkelingen is meegegaan, al zal die dat niet gauw toegeven. Met een mobiele telefoon ben je overal bereikbaar en dat is wat handig, juist voor iemand op (hoge) leeftijd. En wat zou het niet leuk zijn geweest een foto van je kleinzoon op je smartphone te ontvangen of een mailtje te kunnen sturen naar je (achter)(klein)dochter die niet in een ander continent woont, maar toch wel onbereikbaar ver weg in eigen land. Iedereen heeft het erover hoe handig die iPads zijn, maar ja, hoe gebruik je zo'n ding, hoe doe je dat: mailen, mobiel bellen, internetten, apps? Wanneer je een zekere leeftijd hebt bereikt, heb je er geen zin meer in je daarin te verdiepen. Nee, dat had je eerder moeten doen.

En nu dus weer LinkedIn en Twitter. Misschien blijkt het op den duur helemaal niets te zijn, nutteloos, slechts een stimulans van schriftelijke diarree, aandachttrekkerij, wie zal het zeggen. Maar misschien heb je er over twintig jaar wel ontzettende spijt van dat je nu niet even hebt gekeken of het toch wel nut zou kunnen hebben.

Geen opmerkingen: